Saturday, June 10, 2017

Kokosowe ciasto z rabarbarem i truskawkami

 


Sezon rabarbarowo-truskawkowy w pełni, warto go zatem wykorzystać. Kiedy już zaspokoimy roczny głód na świeże truskawki możemy pokusić się o proste ucierane ciasto, które idealnie smakuje z filiżanką ulubionej herbaty. 

Inspiracją dla dzisiejszego ciasta był przepis znaleziony tutaj. Oryginalny przepis przerobiłam do wersji bezglutenowo-bezlaktozowej. Początkowo, krótko po upieczeniu, ciasto prawie jeszcze ciepłe nie zasmakowało mi. Natomiast na drugi dzień okazało się strzałem w dziesiątkę! Idealne na leniwe czerwcowe popołudnie. Oczywiście, jak to zazwyczaj bywa z wypiekami BG-BL ciasto jest bardziej kruche/sypkie niż glutenowy odpowiednik, nie ma to jednak żadnego wpływu na smak. Zdjęcia przedstawiają wypiek 24 godziny po upieczeniu.

Kokosowe ciasto z rabarbarem i truskawkami
tortownica o średnicy 26 cm

100 g mąki kukurydzianej
100 g mąki ryżowej
60 g mąki ziemniaczanej
60 g wiórek kokosowych
160 g cukru
4 jajka w temperaturze pokojowej
200 g oleju rzepakowego
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
kilka kropel ekstraktu waniliowego
ok. 400 g owoców*

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Piekarnik nagrzać do 180°C.
Dno tortownicy wyłożyć papierem, boki wysmarować margaryną bez laktozy.

Mąki przesiać przez sitko wraz z proszkiem do pieczenia. Wymieszać z wiórkami kokosowymi.
Jajka utrzeć z cukrem na pulchną masę. Następnie naprzemiennie porcjami dodawać olej i wymieszane mąki nadal miksując, ale na mniejszych obrotach. Pod koniec dodać ekstrakt waniliowy.
Ciasto przelać do tortownicy, na wierzch wyłożyć owoce (truskawki przekrojone na połówki i rabarbar pokrojony na ok. 1 cm kawałki).

Piec w 180°C przez ok. 45 minut do tzw. suchego patyczka. Studzić na kratce. Udekorować cukrem pudrem.

* Ja użyłam 400 g obawiając się, że owoce opadną na dno. Ciasto jednak dało radę i utrzymało owoce na powierzchni i w konsekwencji brakuje mi trochę owoców. Następnym razem spróbuję z 800 g.




No comments:

Post a Comment